7veljesta.jpg
Nurmijärven Hevosjalostusseura ry. on yli 50 vuotta vanha, sillä se perustettiin 4.2.1953. Seuran alkuperäisenä tavoitteena oli tukea jäsentensä kasvatustoimintaa. Siihen aikaan kasvatustoiminta kohdistui suomenhevoseen. Seuralle harkittiin mm. oman siitosoriin hankkimista.

Ensimmäiset ravit Nurmijärven Hevosjalostusseura järjesti vuonna 1954 Sääksjärven jäällä. Sen jälkeen niitä sekä tamma- ja varsanäyttelyitä alettiin järjestää maamiesseuran kanssa. 50- ja 60-luvuilla jääravitoiminta oli vilkkaimmillaan. Mukaan ohjelmaan tulivat myös haasteravit naapuriseurojen kanssa.

Nurmijärvi voitti kolme ensimmäistä haasteottelua ja sai omakseen kiertopalkintona olleen Eri-Aaronin patsaan, sekä myöhemmin myös samaisen hevosen päästä tehdyn reliefin. Seura voitti myös seuraavan kiertopalkinnoksi ostamansa ravikuningas Lohdutuksen patsaan itselleen. Nykyisin patsaita säilytetään Metsänhoitoyhdistyksen tiloissa.

Nurmijärven Hevosjalostusseura ry: n aktiivinen kausi jatkui 60-luvulla mutta 70-luvulla toiminta oli pienimuotoista.

Joulukuussa 1979 pidetyssä yleisessä kokouksessa päätettiin elvyttää hiljaiseloa lähes vuosikymmenen viettänyt seura. Uuden ajan alussa toimintamuodoista tärkeimmiksi katsottiin jalostus-, kilpailu- sekä nuoriso- ja naistoiminta. Seura heräsi uudelleen aktiiviseen toimintaan järjestäen mm. hevosleirejä, laskiaisriehoja ja –ajeluja, myyjäisiä sekä yhä edelleenkin suosittuja retkiä. Seuran jäsenmäärä olikin korkeimmillaan juuri 80-luvun puolivälissä.

90-luvulla toiminta vakiintui ja keskittyi lähinnä luentojen ja erilaisten tapahtumien järjestämiseen. Nurmijärvi kehittyi hevosrikkaaksi alueeksi. Kunnan alueelle perustettiin tuolloin useita pientalleja ja ratsastusseuroja.

Sääolosuhteet olivat muuttuneet epäedullisiksi jääraveille. Jääravien tilalle ideoitiin paikallisravit. Yhteistyössä Tuusulan ja Vihdin hevosseurojen sekä Vermon raviradan kanssa olemme järjestäneet vuodesta 1996 lähtien Vermossa keväiset paikallisravit Vermon raviradalla. Ne palvelevat erityisesti aloittelevia hevosia ja ohjastajia.